Biografie La Familia | Ro Hip Hop - promovare stiri din hip hop-ul romanesc
Descarcă FireFox !

Biografie La Familia

24

/

aug.

2010

Scris de:

Radu

Categoria:

Biografie Trupe

La Familia s-a format ca trupă în 1994. La început cântau în deschiderea concertelor celor de la BUG Mafia. Cei doi membri, Dragoș „Puya” Gardescu și Tudor Sișu, au avut o ascensiune rapidă, cucerind publicul din România prin atitudinea lor nouă pentru piața muzicală, ei fiind apreciati pentru stilul lor original dar mai ales pentru faptul că nu copiau muzica din strainatate.Desi majoritatea pieselor semanau cu ale lui 2pac Shakur nu erau nici pe departe aceleasi,avand cu totul si cu totul alta viziune asupra vietii de cartier.

Albume ca „Nicăieri nu-i ca acasă” , „Bine ai venit în Paradis” sau „Familiarizează-te” le-au adus aprecierea fanilor și criticilor de gen, La Familia devenind un punct de referință în Hip-Hop-ul românesc.

Piese precum „Vorbe”, „Tupeu de borfaș”, „Probleme de familie” vorbesc despre problemele de cartier, cu care cei doi membri sunt familiarizați, ambii provenind din familii sărace (Sișu, orfan de tată iar Puya cel mai mic dintre cei 4 frați).

În 2003, Sișu este arestat pentru consum de droguri și este condamnat la 3 ani de inchisoare, o lovitură mare pentru întreaga mass-medie. În 2005 este eliberat condiționat dar în scurt timp revine la închisoare, fiind găsit în posesia unei mari cantitati de droguri la doar 6 luni de la eliberare.

Trupa a mai întâmpinat probleme când i s-a interzis să mai folosească numele de „La familia”. Puya a afirmat ca cei de la Bug Mafia au înregistrat numele „La Familia” la OSIM și i-au cerut 15000€ pentru a putea să-l folosească în continuare. Acest gest a șocat consumatorii de hip-hop din România, iar reacția lui Puya a fost simbolică: a luat naștere single-ul „Foame de bani” în care critică atitudinea foștilor colegi de concerte.

Despre

Cei doi puști, Sișu și Puya, din Balta-Albă Sălăjan au stârnit foarte mult interes încă de când au apărut.

Chiar dacă proveneau dintr-un mediu sarac (sau poate tocmai din această cauză) versurile lor aveau autenticitate și astfel succesul nu putea întârzia, ei devenind în scurt timp un nume important în hip-hopul românesc. În ’98 au scos „Nicăieri Nu-i ca Acasă”, acesta a fost cel mai vândut album de hip-hop din România, iar videoclipul piesei „Tupeu De Borfas” a fost difuzat masiv la posturile muzicale românești de atunci (Atomic, Mcm) și nu numai.

În 1999 a avut loc o schimbare majoră și anume: transformarea României din țară de tranzit a heroinei într-o țară consumatoare. Sișu nu rezistă tentației și chiar în 1999 la lansarea maxi-single-ului “Prinși în Joc“ (cu Bruckner) D.I.A.S-ul încearcă pentru prima oară să îl aresteze sub acuzația de trafic de droguri, dar după intervenția avocatului, Sișu nu pățește nimic.

„Ca la Noi” (2000) se vinde foarte bine, iar melodia „Vorbe” se aude peste tot în cluburile românești, în localuri, la televizor, videoclipul fiind inspirat din cursele ilegale de mașini din Sălăjan. În 2000 Sișu se lansează în cariera solo scoțând „Strada Mea” (nu este vorba de o ruptură între Sișu și Puya, dar își doreau să înceapă o carieră solo). Și Puya a promis fanilor că va scoate un album, („Până la capât în felu meu”, 2002, care însă nu a văzut lumina zilei).

În 2001 La Familia scoate „Familiarizează-te” introducând un nou nume în hip-hop-ul românesc: Honey.

2003 a fost un an de succes din punct de vedere al albumelor, fiind lansate „Viața Bună” și „Zi de Zi” –Maxi Single și „Punct și de la capăt”-LP. Piesa „Zi de Zi” a fost interzisă de CNA după 3 săptămâni de la lansare. În octombrie 2003 Sișu a fost arestat și condamnat la 3 ani de închisoare sub acuzația de consum și trafic de droguri de mare risc.

În 2003 scot „Foame de bani” în care îi atacă dur pe cei de la B.U.G Mafia pentru faptul că le-au cerut 15.000 euro pentru nume („La Familia”), iar aceștia își schimbă numele în „Sișu Și Puya”. Un an mai devreme B.U.G. Mafia le-au „didicat” piesa „Față-n față 2” și îi atacă dur pe mai multe piese aflate pe ultimul lor album „Baieți Buni”.

In 2005 Sișu si Puya inființeaza label-ul Scandalos Music și o data cu lansarea compilației „Sud Stil Party” Dj Wicked intră oficial în trupă.

În octombrie 2005 Sișu este eliberat condiționat după executarea a 2 ani de inchisoare. În iunie este arestat din nou de poliție sub acuzația de trafic și consum de droguri de mare risc. Procesul incepe în iunie 2006, iar Sișu ramane în arest pâna în octombrie 2007 cînd este ridicată masura de arest preventiv de catre Tribunalul Bucuresti și inlocuită cu interdicția de a părăsi țara. Procesul este în continuare în desfașurare.

În toamna anului 2006 Puya impreună cu ARAS inițiaza și desfășoară o amplă campanie anti drog. Campania este intitulată „Invață să alegi” și s-a desfașurat în peste 30 de orașe.

În 2007 Sișu și Puya inființează ONG-ul „Agenția Spartacus”. ONG ce se ocupă cu apărarea drepturilor omului, mai exact cu apărarea drepturilor deținutilor și a persoanelor implicate în anchete penale.

Tot în 2007 Sișu și Puya intentează proces trupei B.U.G. Mafia și cere anularea înregistrări numelui La Familia de la OSIM, iar Tribunalul București le dă câștig de cauză. Deși sentința nu este definitivă și irevocabilă, iar trupa B.U.G. Mafia a făcut recurs, aceste mici tertipuri judiciare nu prea au șanse să răstoarne situația datorită dovezilor incontestabile.