Biografie Guess Who | Ro Hip Hop - promovare stiri din hip hop-ul romanesc
Descarcă FireFox !

Biografie Guess Who

25

/

aug.

2010

Scris de:

Radu

Categoria:

Biografie Trupe

Guess Who, pe numele sau real Laurentiu Mocanu, este unul dintre cei mai in voga artisti romani. Cunoscut in special pentru „Locul Potrivit” – o piesa cu un puternic mesaj social, acesta face parte din noul val de artisti hip-hop care au revolutionat industria muzicala romaneasca.

Guess Who si-a inceput cariera muzicala in 1999, cand a fondat trupa ANONIM impreuna cu Zekko, prietenul sau din copilarie. Ajung sa colaboreze cu cei de la Parazitii, care le-au observat potentialul si erau interesati sa promoveze artisti noi. Anonim are parte in 2002 de prima aparitie oficiala: pe albumul Parazitii „Irefutabil”, cu piesa „Actiunea Instrumentalul”. Griffo se alatura pentru scurt timp celor doi membri Anonim, plecand dupa lansarea piesei „Daca Vrei” (2003, pe compilatia „Sabotaj”). In 2005 se lanseaza la 20 CM Records albumul Anonim „Hai sa vorbim”, pe care au colaborari cu Spike (un alt artist promovat de Parazitii), Dj Dox si altii. Single-urile „Extrema zilei” (feat Parazitii) si „Inghetata” au avut foarte mare succes si au beneficiat si de 3 videoclipuri („Inghetata” a avut doua versiuni). Tot in acel an, Guess Who si Zekko au cantat in deschiderea concertului 50 Cent de la Bucuresti. Anonim a luat dupa aceea o pauza pe o perioada nedeterminata: Guess Who, Zekko si Griffo sunt in continuare prieteni buni, insa se concentreaza in prezent pe proiectele personale.

Ombladon scoate la sfarsitul lui 2006 single-ul „Noapte buna, Bucuresti” feat Guess Who, aceasta fiind ultima colaborare cu 20 CM Records (piesa promoveaza cel de-al doilea album Ombladon, „Cel mai prost din curtea scolii”).

In 2007 lanseaza in online 3 piese de pe viitorul sau album solo, care au fost extrem de bine primite datorita cinismului si ironiei din versurile sale. Continua lucrul la albumul sau si fondeaza casa de productie Okapi Sound impreuna cu mai multi prieteni artisti (Agresiv, Grasu XXL).

Pe 1 aprilie 2009 lanseaza impreuna cu Spike videoclipul piesei „Tu”, cu scopul de a promova viitoarele materiale discografice. Piesa se bucura de foarte mare succes iar videoclipul reuseste sa stranga intr-un timp extrem de scurt peste un milion de vizionari.

La sfarsitul lunii aprilie 2009 lanseaza pe site-ul sau oficial albumul „Probe Audio”, primul sau album solo. Acesta contine 16 piese, printre care colaborari cu Griffo, FDD, Grasu XXL, Lucia Dumitrescu (castigatoarea trofeului de la Mamaia in vara 2008) si Mitza (Agresiv). Albumul se bucura de succes, fiind vandut in primele saptamani de la lansare intr-un numar extrem de mare de exemplare. Pe 29 mai 2009 urmeaza concertul de lansare, tinut in clubul Hala din Bucuresti, club care s-a dovedit a fi neincapator, fiind prezente peste 1200 de persoane.

In august 2009 Guess Who filmeaza la Buftea videoclipul celui de-al doilea single de pe album: „GEN” (feat euGEN – un personaj interpretat de Tiberiu Popovici). In paralel, semneaza un contract cu firma de management Inside Music si cu casa de discuri Cat Music.

In octombrie lanseaza pe Kiss FM, cel mai ascultat post de radio romanesc, un nou single care nu era inclus pe albumul sau: „Locul Potrivit”, un remake dupa „Noi in anul 2000” (slagarul din anii 70 realizat de Horia Moculescu). In noiembrie filmeaza si videoclipul piesei, regizat de Marian Crisan (castigatorul Palme d’Or la Cannes in 2008). Cu un puternic mesaj social, piesa ‘explodeaza’ rapid in toate topurile muzicale si ajunge sa fie extrem de ceruta si ascultata de toate categoriile de varsta, fiind pana in prezent cea mai cunoscuta piesa a sa.

Pe 8 decembrie 2009 relanseaza impreuna cu Gazeta Sporturilor albumul „Probe Audio”: acesta a fost redenumit „Locul Potrivit / Probe Audio” si contine in plus piesa si videoclipul cu acelasi nume, 2 piese noi si un remix. Relansarea a fost in aceeasi zi cu lansarea albumului „Ramanem Prieteni” semnat Spike, amandoua fiind distribuite prin intermediul GSP-ului in cateva zeci de mii de exemplare.

Prima parte a anului 2010 l-a prins in „TU-r” : un turneu national impreuna cu Spike, la care au strans peste 16.000 de fani in 22 de orase, majoritatea concertelor tinandu-se cu casa inchisa. Turneul a inceput pe 12 februarie in Jet Set Events Hall (Bucuresti), cu concertul de lansare a albumului Spike „Ramanem Prieteni”, si s-a incheiat pe 24 aprilie in acelasi loc. Showul de final a tinut 2 ore si au fost prezenti ~o mie de fani, fiind transmis live si pe TU-.ro. Site-ul lor oficial a fost accesat in noaptea respectiva de 140.000 de ori.

In aceeasi seara, in incheierea concertului, a fost lansata si „PI2DE” – o piesa noua special pentru fani, care va beneficia in curand si de un videoclip. Aceasta a fost disponibila pentru a fi descarcata gratuit si a avut in mai putin de 24 de ore 90.000 de downloaduri.

In februarie 2010 a fost lansat single-ul „Azi NU” semnat Grasu XXL feat Guess Who si care va fi inclus pe albumul nou Grasu XXL („Oameni”). Acesta a strans intr-un timp scurt peste 1 milion de ascultari si beneficiaza si de un videoclip regizat de Marian Crisan, lansat la sfarsitul lunii mai.

In iulie 2010 a castigat premiul de „Cel mai bun artist hip-hop” la Romanian Music Awards (Craiova).

Guess Who a mai avut colaborari cu Bitza, Maximilian, Cedry2k si altii.